TEEN ACNE VS ADULT ACNE

Good Morning semua  Salam Khamis.⠀

Jom baca pasal ACNE ⠀
"Acne is no fun - at any age", korg tahu tak, jerawat yang tumbuh waktu korg remaja & dewasa tu berbeza tau  So apa perbezaannya? #infoMylara

Perbezaan utama adalah pada lokasi munculnya jerawat tersebut. Kalau waktu remaja, jerawat akan sering ada di area T-zone (dahi, hidung, pipi), kalau waktu dewasa pula, jerawat lebih selalu muncul di area bawah seperti U-zone (mulut, dagu, rahang). Haa perasan takkk? Nampak takkkk tanda2 dah tuaaaa tu halusss je dia bagitau, kadang tak perasan pun ⠀

Kebanyakan orang masih menganggap kalau jerawat hanya sering muncul di waktu remaja je, tapi sebenarnya jerawat boleh tetap muncul pada kulit sebahagian orang yang berusia lebih dari 25 tahun.⠀

Untuk remaja, biasanya jerawat muncul kerana meningkatnya hormon di masa akil baligh yang terjadi saat kitaran period yang menghasilkan minyak berlebih sehingga tumbuhnya jerawat. Pada korg dewasa pula, penyebab munculnya jerawat adalah adanya perubahan hormon yang biasanya terjadi pada wanita di masa kehamilan, pasca melahirkan, bisa juga kerana gaya hidup yang kurang sihat dan juga stress kerja

So info ni membantu tak?  i tahu mesti ramaiiii je yang tak tahu  so pastikan kalau jerawat tumbuh, PAKAI UBAT JERAWAT PADA JERAWAT okeh?



Older post Newer post