TAHUKAH ANDA APA ITU SPF?

𝙎𝙪𝙣𝙗𝙡𝙤𝙘𝙠 / 𝙎𝙪𝙣𝙨𝙘𝙧𝙚𝙚𝙣 - macam mana nak pilih? 🤔⠀

Jika tidak begitu terdedah kepada sinaran terik matahari atau yang terdedah sekejap saja (kurang dari 4 jam), spf 15 sudah mencukupi. Tapi, kalau memang terdedah lama dan sentiasa berpeluh, spf30 sudah memadai. Melainkan jika u berkulit putih gilaaaa, u memang memerlukan spf50.⠀

Beza pada spf cuma jangka masa sahaja. Fungsinya adalah lebih kurang sama. Jadi, tak perlu spf yang tinggi. Jangan rosakkan kulit dengan spf yang tinggi jika tidak perlu.⠀

Untuk yang melakukan aktiviti di dalam air, perlu lebih kerap sapu sunblock kerana ia akan hilang selepas terkena air. Sama juga kalau korg yang mempunyai masalah kuat peluh. Gunakan sunblock dengan lebih kerap. Tidak ada kajian mengatakan sunblock mempunyai kriteria ‘water-proof’.⠀

Kesimpulannya, untuk memilih sunlock yang betul, pastikan pilih spf yang sesuai dengan jenis kulit dan aktiviti kita. Sama ada jenis spray, gel tau krim. Penting juga untuk korang pilih sunblock yang mempunyai UVA dan UVB.⠀


Mylara punya DAY CREAM spf 35 tauuu, ok lah tu kan tengah2?  



Older post Newer post